EXCLUSIV. Cum verifică Poliția Locală dacă persoanele consemnate la domiciliu sunt acasă! ”Până acum, este singura posibilitate…”

EXCLUSIV. Cum verifică Poliția Locală dacă persoanele consemnate la domiciliu sunt acasă! ”Până acum, este singura posibilitate...”
Sursa FOTO: Arhiva Gândul/ caracter ilustrativ
Publicat: 20/03/2020, 15:07
Actualizat: 20/03/2020, 15:16

Trecuți în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), polițiștii locali au fost deja puși la treabă și au fost implicați în sute de misiuni, la nivel național, în contextul pandemiei de coronavirus. Printre aceste misiuni, se numără inclusiv verificarea persoanelor izolate la domiciliu. Un polițist local a descris, în exclusivitate pentru Gândul.ro, cum decurge o astfel de verificare.

Polițiștii locali din Giurgiu au început, de vineri, să meargă la adresele persoanelor izolate la domiciliu pentru a verifica dacă oamenii sunt acasă.

Adrian Mocanu, din cadrul Poliției Locale Giurgiu, a explicat cum se fac, de fapt, verificările, în contextul în care este cunoscut faptul că virsul este deosebit de contagios. „Astăzi a fost prima zi. Nu pot să spun că nu am avut o senzație de teamă. Contoalele se fac în felul următor: Acolo știu că am o singură persoană, vorbesc cu ea prin ușă. Unde sunt trei, sau mai multe, pentru că am avut și cinci izolate în același apartament, cobor un etaj mai jos, ca să se creeze o distanță rezonabilă și le spun să iasă toți în fața ușii. Până acum, este singura posibilitate”, ne-a declarat Mocanu.
Polițistul local spune că cel mai simplu este acolo unde oamenii stau la curte, pentru că îi poate număra peste gard.

La rândul său, președintele Sindicatului Național Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat, pentru Gândul.ro, că polițiștii locali sunt implicați în misiuni ce vin în sprijinul angajaților MAI. În acest sens, liderul sindical a spus că, la Iași, Poliția Locală a dat prima și singura amendă de până acum care a vizat un propietar de restaurant ce a refuzat să închidă localul. Acesta a fost sancționat cu 70.000 de lei, suma maximă prevăzută pentru astfel de situații.

În plus, Vasile Lincu a spus că, la începutul acestei săptămâni, a fost depus la Camera Deputaților, un proiect de lege realizat cu ajutorul unor experți cu multă experiență în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

„Proiectul conține o serie de măsuri care ar trebui să contribuie la eficientizarea muncii polițiștilor locali. Elimină toate problemele cu care se confruntă aceștia și, totodată, conduce la recunoașterea fără echivoc a Poliției Locale ca forță de ordine publică, aspect evident în perioada pe care o traversăm”, a spus Lincu.
Printre cele mai importante măsuri, ar fi recunoașterea Poliției Locale ca forță de ordine publică, condiții de admitere similare celor din Poliția Română sau cursuri de formare în Școlile de poliție, la care se adaugă inclusiv practică alături de poliștii IGPR.

Mai mult, polițiștii locali ar urma să fie suspuși unor testări psihologice obligatorii, odată la doi ani, dar vor fi clarificate și atribuțiile pe care aceștia le au în ce privește circulația rutieră.
Dacă legea va intra în vigoare, va fi redusă și vârsta de pensionare a polițiștilor locali, iar numărul de posturi în orașe și stațiuni turistice va fi suplimentat.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×